none
Users Logging on System Account RRS feed

  • Question

  • Good day,

    I am have a group of user who log on to our SharePoint 2016 Portal as System Account, as a result these user cannot

    start workflows. I know in some Blogs it is stated that when a user account shows up as a System Account it probably means that

    user account was used when setting up SharePoint.However in my case i have a quite a number of users in this scenario and none of them where used in setting up SharePoint.

    Can anyone point me in the right direction on how to resolve this.

    Thank you.


    Kassoka

    Wednesday, August 14, 2019 4:14 PM

All replies

  • Hi Silvestre, 

    It is by designer that we cannot start workflow with system account. 

    If the identity of the application pool is that of a particular administrator or if the administrator logs in as the farm account or the application pool account, then SharePoint will show that person as System Account. If none of these three is the case then SharePoint checks the web application's User Policies. The User Policies can specify certain access permissions for all content within web application and specifies whether users are shown as System Account.

    Navigate CA->Application Management->Manage web applications->Select the web application that you would like to modify and click on the User Policy button->Click users, check whether you click "Account operates as System", when checked, will show the user as System Account. 

    If you don't want to show the user as system account, uncheck "Account operates as System".


    Reference:

    http://dsen-25.blogspot.com/2012/04/sharepoint-2010-displays-system-account.html

    Best Regards, 

    Lisa Chen 


    Please remember to mark the replies as answers if they helped. If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    SharePoint Server 2019 has been released, you can click here to download it.
    Click here to learn new features. Visit the dedicated forum to share, explore and talk to experts about SharePoint Server 2019.

    • Proposed as answer by Nagendra Pal Thursday, August 15, 2019 8:35 AM
    • Unproposed as answer by Silvestre Kassoka Thursday, August 15, 2019 4:59 PM
    Thursday, August 15, 2019 3:16 AM
    Moderator
  • Hi Lisa,

    Thanks for your input, However as i ave mentioned in my intial post this issue is happening to a number of users

    and none of them are administrators.

    The link and post above addresses an issue when administrator is being shown as System Account.

    Thank you.


    Kassoka

    Thursday, August 15, 2019 5:02 PM
  • Hi Silvestre, 

    Use "check permissions" to check permissions for the users and offer a screenshot about it. 

    Besides, clear browser cache  and login in with the users, compare the results. 

    Best Regards, 

    Lisa Chen 


    Please remember to mark the replies as answers if they helped. If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    SharePoint Server 2019 has been released, you can click here to download it.
    Click here to learn new features. Visit the dedicated forum to share, explore and talk to experts about SharePoint Server 2019.

    Friday, August 16, 2019 8:59 AM
    Moderator
  • Hi Lisa

    Sorry for my late reply,

    Please below the print screen you requested.Sorry its in Portuguese but basically this user who is one of the users in this scenario has Contribute permissions.


    Kassoka

    Monday, August 19, 2019 6:17 PM
  • Hi Andrew, 

    It indicates the user is not system account. 

    Clear browser cache  and login in with the user, compare the results. 

    Best Regards, 

    Lisa Chen 


    Please remember to mark the replies as answers if they helped. If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    SharePoint Server 2019 has been released, you can click here to download it.
    Click here to learn new features. Visit the dedicated forum to share, explore and talk to experts about SharePoint Server 2019.


    Wednesday, August 21, 2019 10:32 AM
    Moderator
  • Hi Linda

    I am afraid that did not resolve either.I am we have been trying for weeks on many different computers and the

    results were the same. Basically i have resolved to recreating the ADs accounts of the same users with slightly different details from the original account.This is because i recreate the exact same account the problem continues.

    regards


    Kassoka

    Thursday, August 22, 2019 5:59 PM
  • Hi Silvestre, 

    Here is a similar issue post for your reference:

    https://social.technet.microsoft.com/Forums/office/en-US/10181a9f-2dbe-4fda-8b3a-f1c6d593a483/sharepoint-2010-all-users-log-in-as-system-account?forum=sharepointadminprevious

    Best Regards,

    Lisa Chen 


    Please remember to mark the replies as answers if they helped. If you have feedback for TechNet Subscriber Support, contact tnmff@microsoft.com.

    SharePoint Server 2019 has been released, you can click here to download it.
    Click here to learn new features. Visit the dedicated forum to share, explore and talk to experts about SharePoint Server 2019.

    Friday, September 6, 2019 8:24 AM
    Moderator