none
Windows 7 loses IPv6 address after ~5 minutes RRS feed

  • Question

  • Hiya,

    My problem is that my Windows 7 PC loses its IPv6 Link-local address, which its gained from a DHCP server after about 5 minutes.

    I have an Astaro Security Gateway V8 (8.305) with a IPV6 (and 4) DHCP server(s) set up.

    It distributes IP addresses from FE80::F000 to FE80:FFFF and the lease time is 30 days. Confirmed with ipconfig /all.

    After +- 5 minutes my netmon trace states my PC is asking for a address release of my gotten FE80::FC37 address... And of course my DHCP server complies and let my PC release it. (DHCPV6:MessageType = RELEASE)

    First its:

    -------------------------------------------------------------------------

    Ethernet adapter Local Area Connection:

       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller #2
       Physical Address. . . . . . . . . : 40-61-86-F4-62-4D
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::fc37%12(Preferred)
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : dinsdag 3 juli 2012 21:05:37
       Lease Expires . . . . . . . . . . : donderdag 2 augustus 2012 21:05:37
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::4071:4a82:3b08:5c83%12(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.13(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::3246:9aff:fe45:4dee%12
                                           fe80::1%12
                                           192.168.1.254
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 306209158
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-16-1E-72-63-40-61-86-F4-62-4C

       DNS Servers . . . . . . . . . . . : fe80::1%12
                                           192.168.1.254
                                           4.4.8.8
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    -------------------------------------------------------------------------

    And then 5 minuts later:

    -------------------------------------------------------------------------

    Ethernet adapter Local Area Connection:

       Connection-specific DNS Suffix  . :
       Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller #2
       Physical Address. . . . . . . . . : 40-61-86-F4-62-4D
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::4071:4a82:3b08:5c83%12(Preferred)
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.13(Preferred)
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
       Default Gateway . . . . . . . . . : fe80::3246:9aff:fe45:4dee%12
                                           fe80::1%12
                                           192.168.1.254
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 306209158
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-16-1E-72-63-40-61-86-F4-62-4C

       DNS Servers . . . . . . . . . . . : fe80::3246:9aff:fe45:4dee%12
                                           192.168.1.254
                                           4.4.8.8
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    -------------------------------------------------------------------------

    And this cycle repeats at least when i´m accessing my NAS web interface over IPv6.

    And lastly as recommended on TechEd 2012, I disabled all IPv6 tunneling protocols: teredo, 6to4 and isatap on my LAN adapter.

    Any insights?

    Thanks!

    Tuesday, July 3, 2012 7:54 PM

Answers