locked
SoundEffects are too quiet through headphones RRS feed

  • General discussion

  • I've been working on a WP7 that deals with audio, and I'm having trouble getting SoundEffects that I play to be loud enough through headphones connected to my device.

    I've ensured that both the SoundEffectInstance.Volume and the SoundEffect.MasterVolume are set to 1.0, and the phone's volume is 30/30, but even when I play sounds that have been scaled to full volume in 16-bit PCM they are still relatively quiet, nowhere near how loud the music app plays music through the headphones.

    I did the following test - I took an MP3 file that I have on my phone, converted it to stereo WAV via audacity, and loaded it into a SoundEffect and played it from my app - I'd say it plays at less than half the volume through my app vs. playing the mp3 through the WP7 music app.

    I'm developing on a Samsung Focus S for what it's worth, and it seems to work fine when I don't have headphones plugged in. I don't seem to run into this problem on the Emulator.

    I've also noticed a possibly related issue with the device - when i plug in headphones that have no microphone built-in, the device does not let me record through the device mic - this even happens when I try to take a call, the other party can't hear me until I unplug the headphones.

    Thanks for the help!
    Cheyne
    Thursday, June 28, 2012 6:56 AM

All replies

  • Hi,
    The last item may be a clue; are you using the headphones that came with the phone?  Also it is possible you have defective headphones or phone hardware.

    -Mark
    Thursday, June 28, 2012 8:16 PM
  • I'm not using the headphones that came with the phone, I have no idea where those are. I have tried with 3 different sets of headphones, though, and they all reproduce the issue. I've tried it on an original Samsung Focus, as well, and I see it happen on that device, too. I have noticed with the Focus however that if I start if I play a SoundEffect with the headphones unplugged, and then plug the headphones in, the sound is the expected volume, on par with the music app. If I start playing a SoundEffect when the headphones are plugged in, it plays in a similar muted volume as the Focus S. On the Focus S this is not the case - when I listen to a SoundEffect with the headphones on it is muted, regardless of when I started the SoundEffect.

    These two threads seem familiar to this issue:

    ...and both the Focus and Focus S are mentioned in them.

    Thanks for the help!
    Friday, June 29, 2012 6:55 AM
  • Thanks for adding the related links.

    I will raise the question again internally.
    Make sure that your phone has the latest updates; it is ultimately up to the OEM to propagate fixes to their respective operating system images.

    Hope this helps,
    Mark
    Friday, June 29, 2012 3:53 PM