locked
Could not load file or assembly 'Microsoft.VisualStudio.LanguageServices' RRS feed

  • Question

  • Could not load file or assembly 'Microsoft.VisualStudio.LanguageServices, Version=1.1.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' or one of its dependencies. The located assembly's manifest definition does not match the assembly reference. (Exception from HRESULT: 0x80131040)

    This occur when i open the solution in Visual Studio 2015, but its working fine in Visual Studio 2012.

    Monday, August 22, 2016 6:34 AM

Answers

All replies

  • Hi Joseph,

    Welcome to the MSDN forum.

    What’s your VS 2015 version? If it is VS 2015 with update 1, refer to the error message, you can have a look at this: https://social.msdn.microsoft.com/Forums/vstudio/en-US/e011bc08-8b1d-4a2a-99d6-a167da922145/visual-studio-2015-update-1-fails-to-update-devenvexeconfig-plus-fix?forum=vssetup

    Firstly, figure out if your machine is impacted or not. If is impacted, you can remedy this by doing the following:

    1. Download the correct VSUpdate 1 config to a folder on your machine from this link: https://download.microsoft.com/download/2/7/6/276D15B2-6851-42AA-8D1F-639CD3FC84BE/devenv-exe-config-update1.xml
      
    2. Open an admin command prompt and run these steps (assuming you installed to the default location):

    • cd "%ProgramFiles(x86)%\Microsoft Visual Studio 14.0\Common7\IDE"
    • ren devenv.exe.config devenv.exe.config.backup
    • copy <local path to file downloaded in step #1> .\devenv.exe.config
    • devenv /UpdateConfiguration

    If your computer not be impacted, I found a similar issue here: https://social.msdn.microsoft.com/Forums/vstudio/en-US/56e81e27-e842-4d9c-a70e-4de25baff571/error-when-loading-design-view-vs-enterprise-2015?forum=visualstudiogeneral

    Weiwei: you could find the cause though the following steps:

    1. Check the path of 'Microsoft.VisualStudio.LanguageServices’ by clicking the dll file and confirm it is exist in that path.
    2. According to MSDN document , in our VS 2015 Enterprise, the assembly Microsoft.VisualStudio.Package.LanguageService is in Microsoft.VisualStudio.Package.LanguageService.14.0.dll. So please check the assembly version you have used, whether it is belonging to Microsoft.VisualStudio.Package.LanguageService.14.0.dll, if not you should delete the current assembly and re-reference the latest version. So please delete the old assembly and add the new one in your project. Then rebuild the project.

    If the Error occurs again, I suggest you create a new project with VS2015 that reference the assembly and to observe whether has this issue.

    Best regards,

    Sara


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place. Click HERE to participate the survey.

    Tuesday, August 23, 2016 8:13 AM
  • Its Microsoft Visual Studio Professional Update 3 and its not impacted.

    Where i could find 'Microsoft.VisualStudio.LanguageServices’  ?

    This is the error i got everytime i click in the design view of frmName.vb

    

    Friday, September 9, 2016 1:36 AM
  • Hi Joseph,

    Thank you for your update.

    What's the project template that you created and did you meet this error even you open a new project and directly click the design view?

    Please go to Control Panel--Programs and Features and right-click the VS professional 2015 with update 3 and Change-Repair, after that, try it again.

    Best regards,

    Sara


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place. Click HERE to participate the survey.

    Friday, September 9, 2016 7:16 AM
  • Its a windows application.

    If I created new project, this error is not occurring.

    Done with that (Repairing). This solution is from VS 2012 and I'm trying to open it at VS 2015 and this error occurred.

    Wednesday, September 14, 2016 9:28 AM
  • Hi Joseph,

    Did you meet this issue for any your existing windows application projects or just the specific project.

    Please open an administrative CMD window and navigate to C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 14.0\Common7\IDE and run the command: devenv /safemode, then open VS and check if the same issue still persists or not.

    Best regards,

    Sara


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place. Click HERE to participate the survey.

    Thursday, September 15, 2016 4:14 AM