none
IDE starts but window is not visible

    Question

  • I am using VS 2015 Update 2. When I launch the IDE I get the startup screen but then nothing else. The IDE window never appears. The instance is running as I can see it in the task manager. The event viewer tells me that it opened my database but the IDE windows is not visible. Any help is greatly appreciated.
    Sunday, May 29, 2016 5:25 AM

Answers

  • It has something to do with the NVIDIA GTX 980 video drivers. I had installed them from the NVIDIA website. I uninstalled them all and all of the Visual Studio windows that were not visible appeared. I then let Windows Update find and install the NVIDIA driver for me and it all seems to work for now.

    Thanks.

    Monday, May 30, 2016 10:09 PM

All replies

  • Hi Dogcow,

    You can check your pending upadates in windows update, if you have some please install them, and then restart your machine after that open the Visual Studio as the administrator and check it again.

    Since it worked well before, did you install any add-ins or extension tools in your side?

    You can try running Visual Studio in safe mode, with this command

    devenv /SafeMode 
    

    More about SafeMode on MSDN documentation: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms241278.aspx

    Please also try to run these command lines:

    devenv /ResetSkipPkgs
    devenv /setup

    As a final solution if anything above this does not work... I strongly recommend you can try to repair your Visual Studio Community installation.

    Hope this was helpful for you..

    Best regards!


    (If this was helpful for you, vote for it and propose it as an answer)

    Sunday, May 29, 2016 8:54 AM
  • My system is fully patched. I tried a full re-image of my system and re-installing Windows 10 and fully patching it. It failed again on a vanilla system before I installed anything else.

    Starting in safe mode did not help.

    Sunday, May 29, 2016 1:40 PM
  • Thanks for Almir Vuk's help.

    Hi Dogcow,

    Where did you download the VS? Actually the VS2015 update 2 just is a update package for the VS2015, do you mean that you just install the update 2 or the VS2015 IDE include the update 2?

    We often download the VS2015 IDE (include the update 2) here:

    https://www.visualstudio.com/en-us/downloads/download-visual-studio-vs.aspx

    Maybe you could re-download it, and then install it again.

    Before you install the VS2015 with update 2, please make sure that your system configurations meet the requirements.

    https://www.visualstudio.com/en-us/visual-studio-2015-system-requirements-vs.aspx

    If re-install still no help, try to add a new user in your windows, and then log in using this new admin user, check your VS again, so we could know that whether it is related to the account.

    If still no help, we need to analyze the VS setup log messages.
    You can get the log files with the following steps:
    1) Download collect.exe from the link below. <http://go.microsoft.com/?LinkId=8967043>
    2) You may choose to save the tool for later use, or to run directly.
    3) The utility creates a compressed cabinet of all the VS and .NET logs to %TEMP%\vslogs.cab.

    You can get more details about how to get the log files here:
    http://blogs.msdn.com/heaths/archive/2008/05/09/visual-studio-and-net-log-collection-utility.aspx
    You could upload your log files to the one drive and share us the downloaded link, I will check it in my side.

    Best Regards,

    Jack


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place.
    Click HERE to participate the survey.

    Monday, May 30, 2016 3:32 AM
    Moderator
  • It has something to do with the NVIDIA GTX 980 video drivers. I had installed them from the NVIDIA website. I uninstalled them all and all of the Visual Studio windows that were not visible appeared. I then let Windows Update find and install the NVIDIA driver for me and it all seems to work for now.

    Thanks.

    Monday, May 30, 2016 10:09 PM
  • Glad to know that you have resolved this issue, Dogcow.

    Thanks for sharing your solution here. In addition, would you please mark your reply as the answer? So it would be helpful for other members who meet the same issue as yours, and I could close this case for you.

    Best Regards,

    Jack


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place.
    Click HERE to participate the survey.

    Tuesday, May 31, 2016 2:22 AM
    Moderator