none
Visual Studio 2010 Ultimate VC 9.0 Runtime (x86) failing to install

    Question

  • Hi

    Visual Studio 2010 Ultimate VC 9.0 Runtime (x86) fails to install.

    [08/10/10,12:12:33] VC 9.0 Runtime (x86): MSIComponent Action: Installing MSI c:\downloads\vs2010\wcu\vc90sp1\vc_red.msi with command-line: USING_EXUIH=1 REBOOT=ReallySuppress
    [08/10/10,12:12:34] VC 9.0 Runtime (x86): (MsiRetryHelper) calling EnableMsiLog() function now.
    [08/10/10,12:12:34] VC 9.0 Runtime (x86): Enabling MSI log file: C:\Users\jhmccaul\AppData\Local\Temp\dd_VC_Red_MSI1CCA.txt
    [08/10/10,12:12:34] BWaitForMSI(): Verifying we're the only installation currently in progress.
    [08/10/10,12:12:34] BWaitForMSI(): Ready to proceed with installation.  Continuing...
    [08/10/10,12:12:34] VC 9.0 Runtime (x86): (MsiRetryHelper) calling MsiInstallProduct() now.
    [08/10/10,12:13:12] VC 9.0 Runtime (x86): MSI Record result detail: Error 1935.An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x80070057.
    [08/10/10,12:13:12] VC 9.0 Runtime (x86): MSI Record result detail error code: 1935

    C:\Users\jhmccaul\AppData\Local\Temp\dd_VC_Red_MSI1CCA.txt

    ...

    MSI (s) (24:94) [12:14:12:236]: Note: 1: 1935 2: {BB154248-75BC-340C-B510-920D9FB17345} 3: 0x8007054F 4: IAssemblyCache 5: UninstallAssembly 6: Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"
    MSI (s) (24:94) [12:14:12:236]: Assembly Error (sxs): To get more diagnostic information, enable the Component Based Servicing Log.
    Info 1935.An error occurred during the installation of assembly 'policy.9.0.Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32-policy"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x8007054F. assembly interface: IAssemblyCache, function: UninstallAssembly, component: {B55B1F02-70CD-307E-AC16-37A22085276F}
    Info 1935.An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x8007054F. assembly interface: IAssemblyCache, function: UninstallAssembly, component: {BB154248-75BC-340C-B510-920D9FB17345}

    Any ideas as how to work around this problem?


    John McCauley
    Tuesday, August 10, 2010 5:19 PM

Answers

  • Hi John,

    Based on your description, it looks like that the VS2010 installation was blocked when it tried to install VC 9.0 Runtime component.

    Firstly, could you please provide me more information on your OS? Which version of OS are you running now?

    [08/10/10,12:13:12] VC 9.0 Runtime (x86): MSI Record result detail: Error 1935.An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x80070057.

    For error code "0x80070057", it means that "the parameter is incorrect".

    To install Visual Studio 2010, could you please help me to check the following steps?

    Please check whether you install VS2010 with the Administrator account.

    If the installer is downloaded from the official website, please try to use other web browser or some download manager software to download the installer again.

    For the ISO installer, you might try the following points to install VS2010:

    - Make sure, to disable the Anti-Virus software during installation
    - For the ISO image, please extract the ISO image, to your local computer, by using the 3rd-party tools like WinZip and run the installation from the extracted file on the harddrive/harddisk

    If the problem still exists, could you please try the following steps to collect the log files?

    - Try to clean your "%temp%" folder (Start Menu >> Run >> Type "%temp%")
    - Install VS2010
      (For Vista or later OS, the installer must be run with administrator privileges - Right-click the installer >> "Run as Administrator")
    - Collect the logs from "%temp%" folder
      Collect tool: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e0da314f-6216-4a18-bc6b-7d29cf83af20&displaylang=en
    - Send vslogs.cab file to me (v-yicche@microsoft.com)
      Note: Please attach the link of this post in the mail.

    Hope this helps! If you have any concern, please feel free to let me know.

    Best regards,
    Yichun Chen
    MSDN Subscriber Support in Forum
    If you have any feedback on our support, please contact msdnmg@microsoft.com
    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help.
    Welcome to the All-In-One Code Framework! If you have any feedback, please tell us.
    • Marked as answer by YiChun Chen Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM
    Wednesday, August 11, 2010 7:58 AM
  • Hi all,

    John and I have discussed this issue via email.

    Here is the summary of this issue:

    After some search and troubleshooting, we noticed that the cause might be related to some pre-released component installed on John's machine.

    However, we tried different ways and tool to help removing it but still didn't work.
    I suggested John to try to restore the OS on the machine and then directly install Visual Studio 2010.
    John decided to try that. 

    Thank you for John's kindly help on this issue.

    Hope this will help others who have similar issue.

    Best regards,
    Yichun Chen
    MSDN Subscriber Support in Forum
    If you have any feedback on our support, please contact msdnmg@microsoft.com
    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help.
    Welcome to the All-In-One Code Framework! If you have any feedback, please tell us.
    • Marked as answer by YiChun Chen Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM
    Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM

All replies

  • Hi John,

    Based on your description, it looks like that the VS2010 installation was blocked when it tried to install VC 9.0 Runtime component.

    Firstly, could you please provide me more information on your OS? Which version of OS are you running now?

    [08/10/10,12:13:12] VC 9.0 Runtime (x86): MSI Record result detail: Error 1935.An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x80070057.

    For error code "0x80070057", it means that "the parameter is incorrect".

    To install Visual Studio 2010, could you please help me to check the following steps?

    Please check whether you install VS2010 with the Administrator account.

    If the installer is downloaded from the official website, please try to use other web browser or some download manager software to download the installer again.

    For the ISO installer, you might try the following points to install VS2010:

    - Make sure, to disable the Anti-Virus software during installation
    - For the ISO image, please extract the ISO image, to your local computer, by using the 3rd-party tools like WinZip and run the installation from the extracted file on the harddrive/harddisk

    If the problem still exists, could you please try the following steps to collect the log files?

    - Try to clean your "%temp%" folder (Start Menu >> Run >> Type "%temp%")
    - Install VS2010
      (For Vista or later OS, the installer must be run with administrator privileges - Right-click the installer >> "Run as Administrator")
    - Collect the logs from "%temp%" folder
      Collect tool: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=e0da314f-6216-4a18-bc6b-7d29cf83af20&displaylang=en
    - Send vslogs.cab file to me (v-yicche@microsoft.com)
      Note: Please attach the link of this post in the mail.

    Hope this helps! If you have any concern, please feel free to let me know.

    Best regards,
    Yichun Chen
    MSDN Subscriber Support in Forum
    If you have any feedback on our support, please contact msdnmg@microsoft.com
    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help.
    Welcome to the All-In-One Code Framework! If you have any feedback, please tell us.
    • Marked as answer by YiChun Chen Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM
    Wednesday, August 11, 2010 7:58 AM
  • I sent the information to you.

    Thanks,

    John McCauley


    John McCauley
    Wednesday, August 11, 2010 3:44 PM
  • Hi John,

    Thank you for your email and log files.

    Could you please tell me which version of OS are you running now?

    From the log files, I found the following error message:

    MSI (s) (E8:24) [09:49:08:018]: Assembly Error:The parameter is incorrect.
    MSI (s) (E8:24) [09:49:08:018]: Note: 1: 1935 2: {BB154248-75BC-340C-B510-920D9FB17345} 3: 0x80070057 4: IAssemblyCacheItem 5: Commit 6: Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"
    MSI (s) (E8:24) [09:49:08:018]: Assembly Error (sxs): To get more diagnostic information, enable the Component Based Servicing Log.
    MSI (s) (E8:24) [09:49:08:704]: Product: Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86 9.0.30729.4974 -- Error 1935.An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL,version="9.0.30729.4974",publicKeyToken="1fc8b3b9a1e18e3b",processorArchitecture="x86",type="win32"'. Please refer to Help and Support for more information. HRESULT: 0x80070057. assembly interface: IAssemblyCacheItem, function: Commit, component: {BB154248-75BC-340C-B510-920D9FB17345}

    Firstly, have you ever installed any pre-released VS2010 products like Beta or RC on your machine?
    If yes, could you please help me to try MsiInv tool to check whether any of them have been completely removed?
    http://blogs.msdn.com/astebner/archive/2005/07/01/using-msiinv-to-gather-information-about-what-is-installed-on-a-computer.aspx
    If any pre-released components are not removed, you can try MsiInv tool clear it.
    If all pre-released components are removed, please try to install VS2010 RTM again.

    Secondly, please try to use some download manager software to download the installer again.

    If the above suggestion doesn't work, could you please help me to check the following blog and KB to troubleshoot this scenario?
    http://blogs.msdn.com/astebner/archive/2004/11/10/255346.aspx
    http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/970652?p=1

    Hope this helps! If you have any concern, please feel free to let me know.

    Best regards,
    Yichun Chen
    MSDN Subscriber Support in Forum
    If you have any feedback on our support, please contact msdnmg@microsoft.com


    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help.
    Welcome to the All-In-One Code Framework! If you have any feedback, please tell us.
    Thursday, August 12, 2010 6:17 AM
  • Hi all,

    John and I have discussed this issue via email.

    Here is the summary of this issue:

    After some search and troubleshooting, we noticed that the cause might be related to some pre-released component installed on John's machine.

    However, we tried different ways and tool to help removing it but still didn't work.
    I suggested John to try to restore the OS on the machine and then directly install Visual Studio 2010.
    John decided to try that. 

    Thank you for John's kindly help on this issue.

    Hope this will help others who have similar issue.

    Best regards,
    Yichun Chen
    MSDN Subscriber Support in Forum
    If you have any feedback on our support, please contact msdnmg@microsoft.com
    Please remember to mark the replies as answers if they help and unmark them if they provide no help.
    Welcome to the All-In-One Code Framework! If you have any feedback, please tell us.
    • Marked as answer by YiChun Chen Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM
    Wednesday, August 18, 2010 5:19 AM
  • Same issue ... Any ideas? Windows Server 2008 Standard.. Nothing beta or prerelease on this box.

     

    Installing Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable Setup

    Error 1935. An error occurred during the installation of assembly 'Microsoft.VC90.ATL, version = "9.0.30729", ....... HRESULT: 0x80070057

     

     


    Thursday, August 18, 2011 9:31 PM