locked
VS2010 not opening CSS files; drag & add not working

    Question

  • This is pretty much a brand new installation of Visual Studio 2010 + SP1 (literally like 2 days fresh on brand new machine). I was working on a project and all was well. Shut my laptop down and went home, opened everything back up and now VS will not open up my CSS files. It says "The operation could not be completed. Unspecified error". Also, I used to be able to drag files from a folder to the project tree view in VS to add them to the project - this no longer works. No error/message is displayed, just gives me the red No! mouse icon.

    The only extensions that I have (or or according to manager) is Ankh (SVN source control - never had problems with it before) and Enterprise Library 5. No add-ins are shown as being installed.

    Anyone know what's going on or a way to fix it?

    UPDATE it would appear that the paste functionality now takes ages to complete. Everything seems to run normally except for these really weird issues. Anyone have suggestions? Clearing settings did not work.
    • Edited by JMCC3296 Tuesday, June 28, 2011 8:08 PM
    Monday, June 27, 2011 8:36 PM

Answers

  • I was having the same issue and found that by going to the Extension Manager -> Online Gallery and search for/install the "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1" I was able to open CSS files again. I have not noticed any issue with the paste functionality though.
    • Proposed as answer by Efosa Wednesday, July 13, 2011 5:02 PM
    • Marked as answer by JMCC3296 Wednesday, July 13, 2011 5:05 PM
    Tuesday, July 12, 2011 1:15 PM

All replies

  • Try Resetting VS Settings at  "Tools/Import & Export Settings".
    ZUNILZ - Inventest
    • Proposed as answer by Luca Beretta Tuesday, December 06, 2011 4:00 PM
    • Unproposed as answer by JMCC3296 Tuesday, December 06, 2011 4:14 PM
    Tuesday, June 28, 2011 12:23 PM
  • Sadly, this did not work. :( 

    Still gives me the same error message when trying to open CSS files and will not allow me to drag and drop new files (non-code files like images and what not) into the project from a folder.

    Tuesday, June 28, 2011 2:38 PM
  • I will add a big Me too to this. I have run the html 5 intellisense update and the MVC 3 update and now I cannot get CSS files in an MVC Website to open up.

    Thanks

    Thursday, June 30, 2011 7:22 PM
  • I too got this error after installing MVC3.  I've uninstalled MVC3 and re-ran Service Pack 1 and still have the problem.

    It only affects css files in the IDE from what I've experienced.

    Friday, July 01, 2011 7:36 PM
  • Same here.

    Saturday, July 02, 2011 5:49 PM
  • Me too.
    Sunday, July 03, 2011 2:11 PM
  • I'm experiencing exactly the same problem.
    Tuesday, July 05, 2011 6:58 AM
  • I'm having the same problem..

    --------

    I found a solution. I repaired it within the extensions manager and now it's working fine. Hope it helps you.

    • Proposed as answer by gdnkrs Tuesday, July 05, 2011 9:44 AM
    • Unproposed as answer by JMCC3296 Tuesday, July 05, 2011 12:59 PM
    Tuesday, July 05, 2011 9:18 AM
  • I was having the same issue and found that by going to the Extension Manager -> Online Gallery and search for/install the "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1" I was able to open CSS files again. I have not noticed any issue with the paste functionality though.
    • Proposed as answer by Efosa Wednesday, July 13, 2011 5:02 PM
    • Marked as answer by JMCC3296 Wednesday, July 13, 2011 5:05 PM
    Tuesday, July 12, 2011 1:15 PM
  • That worked thanks!
    Friday, September 16, 2011 1:39 PM
  • re-installing "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio sp1" fixed the issue of not being able to open css files.

     

    Thanks Vieyv01

    • Proposed as answer by Rajsc Wednesday, March 14, 2012 3:48 AM
    • Unproposed as answer by JMCC3296 Wednesday, March 14, 2012 8:38 PM
    Thursday, October 20, 2011 8:28 PM
  • I was having the same issue and found that by going to the Extension Manager -> Online Gallery and search for/install the "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1" I was able to open CSS files again. I have not noticed any issue with the paste functionality though.

    That worked great.  I suspect something thru installing SharePoint Designer 2010 caused it.  Because I was editing css files fine on this box.  Then I needed to do a SharePoint task.  I decided to install SPD and got the task done.  Then all my css work using VS 2010 crapped out with the dreaded "The operation could not be completed. Unspecified error".

    Vieyv01, Thanks for posting the fix.
    Thursday, January 12, 2012 3:36 PM
  • Encountered the same issue just this morning. This answer fixed the situation for me.

    Thanks!

     

    Monday, January 30, 2012 7:27 PM
  • Downloaded version: CSS3 IS 2.1.1 {EADD8C3F-8A10-437E-A427-3E6AA18C47C5}

    I tried the above fix (Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1) and it doesn't work. It says a newer version is already installed

    Downloaded from: http://visualstudiogallery.msdn.microsoft.com/7211bcac-091b-4a32-be2d-e797be0db210 which is the same as using the Extension Manager... however, I do have the Sharepoint Designer installed but all was ok before that Windows Update DLL for VS 2010 SP1 was installed a few weeks back

    Any ideas?


    Crouchie
    -------------
    Homepage
    -------------
    Friday, February 03, 2012 9:52 PM
  • This worked for me.
    Tuesday, February 14, 2012 5:05 PM
  • oh thanx for this solution it actually worked for me :)
    Monday, March 12, 2012 5:53 AM
  • Thanks for this information. It worked for me too, but not with reinstall (repair option).
    After complete uninstalling "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1" and then reinstall it worked for me.

    Saturday, March 17, 2012 7:55 PM
  • This problem occurs when the disk location of the xml schema of CSS3 is wrong, it depends on where did you installed the VS10, for me as an example I resolved this issue by:

    1-  After installing the schema from this site I was not able to use CSS3 as the CSS editor was not allowing me to select CSS3.

    2- Be sure that you have installed VS10 SP1 for HTML5 is the version supposed to understand the CSS3 scripting, and the Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1 from here.

    3- In the VS IDE go to menu Tools-->Options-->Text Editors-->HTML-->Validation, and select HTML5 from the Target: combo.

    4- Make a search on your physical disk partitions for the file "css30.xml", this file is the installed XML schema of CSS3 and most probably it is located by the schema installer in the wrong location, make a copy of that file.

    5- According to where did you installed VS10, go to the folder (Your physical disk partion:\Program Files\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\Packages\1033\schemas\CSS).

    6- Finally past your css30.xml copy in the disk location in (5), now you can use the new CSS3.....good luck







    • Proposed as answer by drsa353 Saturday, April 21, 2012 8:18 AM
    • Edited by drsa353 Saturday, April 21, 2012 8:20 AM
    Saturday, March 31, 2012 6:14 PM
  • Thanks for this information. It worked for me too, but not with reinstall (repair option).
    After complete uninstalling "Web Standards Update for Microsoft Visual Studio 2010 sp1" and then reinstall it worked for me.

    This is the only thing that worked for me as well. 
    Tuesday, May 15, 2012 5:09 PM
  • Thanks drsa353

    That worked for me after other techniques failed.

    I needed to restart VS for it to take effect.

    Thanks for a more thought out answer than we sometimes see.

    Thursday, July 19, 2012 7:23 AM