none
500.0 - Internal Server Error in Sharepoint 2010

    Question

  • Hi 

     

    I just created a web collection and a site collection in it, configured it for Form authentication,

    But once i access the URL i get following error.. any idea?

     

     

    An exception occurred when trying to issue security token: The content type text/html; charset=utf-8 of the response message does not match the content type of the binding (application/soap+msbin1). If using a custom encoder, be sure that the IsContentTypeSupported method is implemented properly. The first 1024 bytes of the response were: '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

    <head>

    <title>IIS 7.5 Detailed Error - 500.0 - Internal Server Error</title>

    <style type="text/css">

    <!--

    body{margin:0;font-size:.7em;font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;background:#CBE1EF;}

    code{margin:0;color:#006600;font-size:1.1em;font-weight:bold;}

    .config_source code{font-size:.8em;color:#000000;}

    pre{margin:0;font-size:1.4em;word-wrap:break-word;}

    ul,ol{margin:10px 0 10px 40px;}

    ul.first,ol.first{margin-top:5px;}

    fieldset{padding:0 15px 10px 15px;}

    .summary-container fieldset{padding-bottom:5px;margin-top:4px;}

    legend.no-expand-all{padding:2px 15px 4px 10px;margin:0 0 0 -12px;}

    legend{color:#333333;padding:4px 15px 4px 10px;margin:4px 0 8px -12px;_margin-top:0px;

    border-top:1px solid #EDEDED;border-left:1px solid #EDEDED;border-right:1px solid #969696;

    border-bottom:1px solid #969696;background:#E7ECF0;font-weight:bold;f'..


    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 9:41 AM

Answers

  • Concluding Hot fixes are not applicable for windows7 home premium OS
    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    • Marked as answer by Ravi Subbiah Friday, August 12, 2011 6:27 AM
    Tuesday, August 02, 2011 8:37 AM

All replies

  • Hi 

     

    I created a web application and a site collection in it. configured my site for form authentication,

     

    Once i access URl i get following error.

     

    An exception occurred when trying to issue security token: The content type text/html; charset=utf-8 of the response message does not match the content type of the binding (application/soap+msbin1). If using a custom encoder, be sure that the IsContentTypeSupported method is implemented properly. The first 1024 bytes of the response were: '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">

    <head>

    <title>IIS 7.5 Detailed Error - 500.0 - Internal Server Error</title>

    <style type="text/css">

    <!--

    body{margin:0;font-size:.7em;font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;background:#CBE1EF;}

    code{margin:0;color:#006600;font-size:1.1em;font-weight:bold;}

    .config_source code{font-size:.8em;color:#000000;}

    pre{margin:0;font-size:1.4em;word-wrap:break-word;}

    ul,ol{margin:10px 0 10px 40px;}

    ul.first,ol.first{margin-top:5px;}

    fieldset{padding:0 15px 10px 15px;}

    .summary-container fieldset{padding-bottom:5px;margin-top:4px;}

    legend.no-expand-all{padding:2px 15px 4px 10px;margin:0 0 0 -12px;}

    legend{color:#333333;padding:4px 15px 4px 10px;margin:4px 0 8px -12px;_margin-top:0px;

    border-top:1px solid #EDEDED;border-left:1px solid #EDEDED;border-right:1px solid #969696;

    border-bottom:1px solid #969696;background:#E7ECF0;font-weight:bold;f'..

    Any idea?


    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 9:51 AM
  • Were you able to get any exception/stack trace ? These will be available from the Event viewer and from ULS logs.
    Aravind http://aravindrises.blogspot.com
    Sunday, July 31, 2011 1:26 PM
  • Need more information about the Exception or stack trace about the incident. This will be available from Event viewer or ULS Logs
    Aravind http://aravindrises.blogspot.com
    Sunday, July 31, 2011 2:01 PM
  • This is duplicate question similar to :

    http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/sharepoint2010general/thread/e20a3b25-42f1-487d-a4b6-ab293d0b0d30

    Moderators, please take necessary action.


    Thanks & Regards,
    Kamlesh | Blog | Twitter | Posting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rights.
    Sunday, July 31, 2011 2:52 PM
  • Hi Aravind,

     

    Here is the stack traCE

     

    Stack Trace:

    [WebException: The remote server returned an error: (500) Internal Server Error.]
      System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() +1126
      System.ServiceModel.Channels.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) +81
    
    [ProtocolException: The content type text/html; charset=utf-8 of the response message does not match the content type of the binding (application/soap+msbin1). If using a custom encoder, be sure that the IsContentTypeSupported method is implemented properly. The first 1024 bytes of the response were: '<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> 
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> 
    <head> 
    <title>IIS 7.5 Detailed Error - 500.0 - Internal Server Error</title> 
    <style type="text/css"> 
    <!-- 
    body{margin:0;font-size:.7em;font-family:Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;background:#CBE1EF;} 
    code{margin:0;color:#006600;font-size:1.1em;font-weight:bold;} 
    .config_source code{font-size:.8em;color:#000000;} 
    pre{margin:0;font-size:1.4em;word-wrap:break-word;} 
    ul,ol{margin:10px 0 10px 40px;} 
    ul.first,ol.first{margin-top:5px;} 
    fieldset{padding:0 15px 10px 15px;} 
    .summary-container fieldset{padding-bottom:5px;margin-top:4px;} 
    legend.no-expand-all{padding:2px 15px 4px 10px;margin:0 0 0 -12px;} 
    legend{color:#333333;padding:4px 15px 4px 10px;margin:4px 0 8px -12px;_margin-top:0px; 
     border-top:1px solid #EDEDED;border-left:1px solid #EDEDED;border-right:1px solid #969696; 
     border-bottom:1px solid #969696;background:#E7ECF0;font-weight:bold;f'.]
      System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg) +10259322
      System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type) +539
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.IWSTrustContract.Issue(Message message) +0
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.WSTrustChannel.Issue(RequestSecurityToken rst, RequestSecurityTokenResponse& rstr) +61
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.WSTrustChannel.Issue(RequestSecurityToken rst) +36
      Microsoft.SharePoint.SPSecurityContext.SecurityTokenForContext(Uri context, Boolean bearerToken, SecurityToken onBehalfOf, SecurityToken actAs, SecurityToken delegateTo) +26199057
      Microsoft.SharePoint.SPSecurityContext.SecurityTokenForLegacyLoginContext(Uri context) +59
      Microsoft.SharePoint.IdentityModel.SPWindowsClaimsAuthenticationHttpModule.GetSecurityTokenFromWindowsIdentity(WindowsIdentity windowsIdentity, HttpContext httpContext) +32
      Microsoft.SharePoint.IdentityModel.SPWindowsClaimsAuthenticationHttpModule.AuthenticateRequest(Object sender, EventArgs e) +1176
      System.Web.SyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() +80
      System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously) +171
    

    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 3:42 PM
  • Looks like some problem with the claims based authentication, please double check your claims configuration and also ensure that you are able to access the security token service atleast through  browser.
    Aravind http://aravindrises.blogspot.com
    Sunday, July 31, 2011 4:47 PM
  • Ya

     

    when i browse my SEcurity token serice i get

     

    HTTP Error 500.0 - Internal Server Error

    Module "WindowsAuthenticationModule" could not be found


    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 5:32 PM
  • Finally laNDED HERE when i browse Security token service.

     

    The service encountered an error.

    An ExceptionDetail, likely created by IncludeExceptionDetailInFaults=true, whose value is:
    System.InvalidOperationException: An exception was thrown in a call to a policy export extension.
    Extension: System.ServiceModel.Channels.TransportSecurityBindingElement
    Error: Security policy export failed. The binding contains a TransportSecurityBindingElement but no transport binding element that implements ITransportTokenAssertionProvider. Policy export for such a binding is not supported. Make sure the transport binding element in the binding implements the ITransportTokenAssertionProvider interface. ----> System.InvalidOperationException: Security policy export failed. The binding contains a TransportSecurityBindingElement but no transport binding element that implements ITransportTokenAssertionProvider. Policy export for such a binding is not supported. Make sure the transport binding element in the binding implements the ITransportTokenAssertionProvider interface.
      at System.ServiceModel.Channels.TransportSecurityBindingElement.System.ServiceModel.Description.IPolicyExportExtension.ExportPolicy(MetadataExporter exporter, PolicyConversionContext policyContext)
      at System.ServiceModel.Description.MetadataExporter.ExportPolicy(ServiceEndpoint endpoint)
      --- End of inner ExceptionDetail stack trace ---
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataBehavior.MetadataExtensionInitializer.GenerateMetadata()
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.EnsureInitialized()
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.InitializationData.InitializeFrom(ServiceMetadataExtension extension)
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.GetInitData()
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.TryHandleDocumentationRequest(Message httpGetRequest, String[] queries, Message& replyMessage)
      at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.ProcessHttpRequest(Message httpGetRequest)
      at SyncInvokeGet(Object , Object[] , Object[] )
      at System.ServiceModel.Dispatcher.SyncMethodInvoker.Invoke(Object instance, Object[] inputs, Object[]& outputs)
      at System.ServiceModel.Dispatcher.DispatchOperationRuntime.InvokeBegin(MessageRpc& rpc)
      at System.ServiceModel.Dispatcher.ImmutableDispatchRuntime.ProcessMessage5(MessageRpc& rpc)
      at System.ServiceModel.Dispatcher.ImmutableDispatchRuntime.ProcessMessage4(MessageRpc& rpc)
      at System.ServiceModel.Dispatcher.MessageRpc.Process(Boolean isOperationContextSet)


    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 6:11 PM
  • And now

     

    The remote server returned an error: (401) Unauthorized.

    Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

    Exception Details: System.Net.WebException: The remote server returned an error: (401) Unauthorized.

    Source Error:

    An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.


    Stack Trace:

    [WebException: The remote server returned an error: (401) Unauthorized.]
      System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() +1126
      System.ServiceModel.Channels.HttpChannelRequest.WaitForReply(TimeSpan timeout) +81
    
    [MessageSecurityException: The HTTP request is unauthorized with client authentication scheme 'Negotiate'. The authentication header received from the server was ''.]
      System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.HandleReturnMessage(IMessage reqMsg, IMessage retMsg) +10259322
      System.Runtime.Remoting.Proxies.RealProxy.PrivateInvoke(MessageData& msgData, Int32 type) +539
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.IWSTrustContract.Issue(Message message) +0
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.WSTrustChannel.Issue(RequestSecurityToken rst, RequestSecurityTokenResponse& rstr) +61
      Microsoft.IdentityModel.Protocols.WSTrust.WSTrustChannel.Issue(RequestSecurityToken rst) +36
      Microsoft.SharePoint.SPSecurityContext.SecurityTokenForContext(Uri context, Boolean bearerToken, SecurityToken onBehalfOf, SecurityToken actAs, SecurityToken delegateTo) +26199057
      Microsoft.SharePoint.SPSecurityContext.SecurityTokenForLegacyLoginContext(Uri context) +59
      Microsoft.SharePoint.IdentityModel.SPWindowsClaimsAuthenticationHttpModule.GetSecurityTokenFromWindowsIdentity(WindowsIdentity windowsIdentity, HttpContext httpContext) +32
      Microsoft.SharePoint.IdentityModel.SPWindowsClaimsAuthenticationHttpModule.AuthenticateRequest(Object sender, EventArgs e) +1176
      System.Web.SyncEventExecutionStep.System.Web.HttpApplication.IExecutionStep.Execute() +80
      System.Web.HttpApplication.ExecuteStep(IExecutionStep step, Boolean& completedSynchronously) +171
    

    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Sunday, July 31, 2011 6:32 PM
  • Ensure you installed all of the Hot fixes and service patches recommended by Pre-requisite installer were installed properly

    Ensure that the Security Token service is running properly in your central administration

    Refer : http://www.dhirajranka.com/?p=233


    Aravind http://aravindrises.blogspot.com
    Monday, August 01, 2011 2:38 AM
  • i refered the link given by you.,

    As shown in there i do get "Security token service is not available". I tired the hot fix links provided there but all 3 packages tells it is not applicable for your computer.

    I use windows 7 home premium.

     

    When i browse Security token service with anonymous login disabled, i get a blank screen, with anonymous login enabled i get below error.. IS it not possble to have form authentication site in sharepoint / windows 7 enviroinment?

      An ExceptionDetail, likely created by IncludeExceptionDetailInFaults=true, whose value is: System.InvalidOperationException: An exception was thrown in a call to a policy export extension. Extension: System.ServiceModel.Channels.TransportSecurityBindingElement Error: Security policy export failed. The binding contains a TransportSecurityBindingElement but no transport binding element that implements ITransportTokenAssertionProvider. Policy export for such a binding is not supported. Make sure the transport binding element in the binding implements the ITransportTokenAssertionProvider interface. ----> System.InvalidOperationException: Security policy export failed. The binding contains a TransportSecurityBindingElement but no transport binding element that implements ITransportTokenAssertionProvider. Policy export for such a binding is not supported. Make sure the transport binding element in the binding implements the ITransportTokenAssertionProvider interface. at System.ServiceModel.Channels.TransportSecurityBindingElement.System.ServiceModel.Description.IPolicyExportExtension.ExportPolicy(MetadataExporter exporter, PolicyConversionContext policyContext) at System.ServiceModel.Description.MetadataExporter.ExportPolicy(ServiceEndpoint endpoint) --- End of inner ExceptionDetail stack trace --- at System.ServiceModel.Description.MetadataExporter.ExportPolicy(ServiceEndpoint endpoint) at System.ServiceModel.Description.WsdlExporter.ExportEndpoint(ServiceEndpoint endpoint, XmlQualifiedName wsdlServiceQName) at System.ServiceModel.Description.WsdlExporter.ExportEndpoints(IEnumerable`1 endpoints, XmlQualifiedName wsdlServiceQName) at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataBehavior.MetadataExtensionInitializer.GenerateMetadata() at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.EnsureInitialized() at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.InitializationData.InitializeFrom(ServiceMetadataExtension extension) at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.GetInitData() at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.TryHandleDocumentationRequest(Message httpGetRequest, String[] queries, Message& replyMessage) at System.ServiceModel.Description.ServiceMetadataExtension.HttpGetImpl.ProcessHttpRequest(Message httpGetRequest) at SyncInvokeGet(Object , Object[] , Object[] ) at System.ServiceModel.Dispatcher.SyncMethodInvoker.Invoke(Object instance, Object[] inputs, Object[]& outputs) at System.ServiceModel.Dispatcher.DispatchOperationRuntime.InvokeBegin(MessageRpc& rpc) at System.ServiceModel.Dispatcher.ImmutableDispatchRuntime.ProcessMessage5(MessageRpc& rpc) at System.ServiceModel.Dispatcher.ImmutableDispatchRuntime.ProcessMessage4(MessageRpc& rpc) at System.ServiceModel.Dispatcher.MessageRpc.Process(Boolean isOperationContextSet


    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Monday, August 01, 2011 12:47 PM
  • Concluding Hot fixes are not applicable for windows7 home premium OS
    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    • Marked as answer by Ravi Subbiah Friday, August 12, 2011 6:27 AM
    Tuesday, August 02, 2011 8:37 AM
  • Hi,

    I have Windows 7 Home Premium OS and I have followed the steps provided in the below link

    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee554869.aspx

    The Sharepoint Central Admin works fine, but the Team site does not work. Basically the Claims based windows service is not running.

    The Security Token Service is not available.

    When I enable the developer dashboard, I see the below error

    8306 Critical Claims Authentication   

    What might be the issue?

     

     

    Friday, August 19, 2011 11:04 AM
  • Are you able to run the hot fixes (WCF Hotfix for Microsoft Windows) in Windows 7 home premium? I think it doesnt support home premium version and you cannot have a claim authentication work without this hot fixes.
    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Friday, August 19, 2011 11:09 AM
  • Agreed with Ravi.

    Sriram, you cannot install SP 2010 on Windows 7 Home Premium.  You would need Professional/Ultimate/Enterprise editions to setup SP2010.


    Thanks & Regards,
    Kamlesh | Blog | Twitter | Posting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rights.
    Friday, August 19, 2011 11:32 AM
  • I beleive we can install SP 2010 in Windows 7 Home Premium. But the challenge is you cannot have Claim based authentication sites. You can have windows authentication sites.
    Ravi.S Chennai, Tamil Nadu, India
    Friday, August 19, 2011 11:41 AM
  • Sriram, are you using SharePoint Foundation 2010 or SharePoint Server 2010?

    Some of the MS Blogs suggest that they have not tested Home Premium.

    I have found this similar thread where a user has installed SharePoint Foundation 2010 on Home Premium

    http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/sharepoint2010setup/thread/fe85d129-c3e6-410e-8dfb-89602734e5c9

     


    Thanks & Regards,
    Kamlesh | Blog | Twitter | Posting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rights.
    Friday, August 19, 2011 12:34 PM