none
Getting lot of package load exceptions while starting Visual Studio Professional 2012 and Solution Explorer does not display the project directory

    Question

  • Hi,

    I installed Visual Studio Professional 2012. When I start Visual Studio, I get few exception messages.

    Exception Message 1:

    "The 'Microsoft.VisualStudio.PlatformUI.SolutionNavigatorPackage' package did not load correctly.

    The problem may have been caused by a configuration change or by the installation of another extension."

    Exception Message 2:

    "The 'Microsoft.VisualStudio.ServiceModel.VisualStudioPackage, Microsoft.VisualStudio.ServiceModel,Version=11.0.0.0,Culture=nuetral,PublicKeyToken=31bf3856ad364e35' package did not load correctly.

    The problem may have been caused by a configuration change or by the installation of another extension."

    Exception message 3:

    "The 'Visual Studio Explorers and Designers Package" package did not load correctly.

    The problem may have been caused by a configuration change or by the installation of another extension."

    Exception Message 4:

    "The 'EurekaPackage' package did not load correctly.

    The problem may have been caused by a configuration change or by the installation of another extension.

    And in the Solution Explorer, I cannot view the project folders.Instead of project folders, there is an exception message displayed as mentioned below:

    An exception was encountered while constructing the content of this frame.  This information is also logged in "C:\Users\bism02\AppData\Roaming\Microsoft\VisualStudio\11.0\ActivityLog.xml".

    Exception details:
    System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80131237): Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)
       at Microsoft.VisualStudio.Shell.Interop.IVsShell5.LoadPackageWithContext(Guid& packageGuid, Int32 reason, Guid& context)
       at Microsoft.VisualStudio.Platform.WindowManagement.WindowFrame.GetPackage()
       at Microsoft.VisualStudio.Platform.WindowManagement.WindowFrame.ConstructContent()


    I tried uninstalling and reinstalling Visual Studio again.But still got the same issue. Tried to run devenv.exe /resetsettings and devenv.exe /safemode. But there was no change.Also cleaned up the registry.

    Any help regarding the above issue is highly appreciated.

    Thanks a lot!

    -Mitali Bishoyi


    Tuesday, January 07, 2014 6:21 PM

Answers

  • Hi,

    Thanks for the response.I had to completely clean, refresh my system with a new registry set up,as some of the other applications also stopped functioning. After the complete cleanup, I reinstalled all the softwares from scratch.So not facing any issues anymore.

    Regards,

    Mitali

    Tuesday, January 14, 2014 9:29 PM

All replies

  • Due to character limitation, not able to provide the contents of the entire ActivityLog.xml, just providing the error records:

    <entry>
        <record>52</record>
        <time>2014/01/07 17:43:42.196</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [Microsoft.VisualStudio.PlatformUI.SolutionNavigatorPackage]</description>
        <guid>{CF6A5C16-83B0-4D04-B702-195C35C6E887}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>53</record>
        <time>2014/01/07 17:43:42.196</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [Microsoft.VisualStudio.PlatformUI.SolutionNavigatorPackage]</description>
        <guid>{CF6A5C16-83B0-4D04-B702-195C35C6E887}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>54</record>
        <time>2014/01/07 17:44:35.400</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>Construction of frame content failed.&#x000D;&#x000A;Frame identifier: ST:0:0:{3ae79031-e1bc-11d0-8f78-00a0c9110057}&#x000D;&#x000A;Frame caption: &#x000D;&#x000A;Exception details:&#x000D;&#x000A;System.Runtime.InteropServices.COMException (0x80131237): Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.Shell.Interop.IVsShell5.LoadPackageWithContext(Guid&amp; packageGuid, Int32 reason, Guid&amp; context)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.Platform.WindowManagement.WindowFrame.GetPackage()&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.Platform.WindowManagement.WindowFrame.ConstructContent()</description>
      </entry>


     <entry>
        <record>201</record>
        <time>2014/01/07 17:44:39.595</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [Microsoft.VisualStudio.ServiceModel.VisualStudioPackage, Microsoft.VisualStudio.ServiceModel, Version=11.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35]</description>
        <guid>{2C0F61BF-3C36-468C-94B8-4021965749E7}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>202</record>
        <time>2014/01/07 17:44:39.595</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [Microsoft.VisualStudio.ServiceModel.VisualStudioPackage, Microsoft.VisualStudio.ServiceModel, Version=11.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35]</description>
        <guid>{2C0F61BF-3C36-468C-94B8-4021965749E7}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>

     <entry>
        <record>225</record>
        <time>2014/01/07 17:45:04.359</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [Microsoft.VisualStudio.PlatformUI.SolutionNavigatorPackage]</description>
        <guid>{CF6A5C16-83B0-4D04-B702-195C35C6E887}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>226</record>
        <time>2014/01/07 17:45:04.359</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [Microsoft.VisualStudio.PlatformUI.SolutionNavigatorPackage]</description>
        <guid>{CF6A5C16-83B0-4D04-B702-195C35C6E887}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>

      <entry>
        <record>261</record>
        <time>2014/01/07 17:45:15.150</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [Visual Studio Explorers and Designers Package]</description>
        <guid>{8D8529D3-625D-4496-8354-3DAD630ECC1B}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>262</record>
        <time>2014/01/07 17:45:15.212</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [Visual Studio Explorers and Designers Package]</description>
        <guid>{8D8529D3-625D-4496-8354-3DAD630ECC1B}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>

    <entry>
        <record>268</record>
        <time>2014/01/07 17:45:37.196</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [EurekaPackage]</description>
        <guid>{8C28E535-ABC9-4F92-B5C9-6C16617C8884}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>269</record>
        <time>2014/01/07 17:45:37.196</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [EurekaPackage]</description>
        <guid>{8C28E535-ABC9-4F92-B5C9-6C16617C8884}</guid>
        <hr>80131237</hr>
        <errorinfo>Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)</errorinfo>
      </entry>

      <entry>
        <record>298</record>
        <time>2014/01/07 17:46:06.133</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>SetSite failed for package [Visual Studio Explorers and Designers Package]</description>
        <guid>{8D8529D3-625D-4496-8354-3DAD630ECC1B}</guid>
        <hr>80004003 - E_POINTER</hr>
        <errorinfo>Object reference not set to an instance of an object.</errorinfo>
      </entry>
      <entry>
        <record>299</record>
        <time>2014/01/07 17:46:06.133</time>
        <type>Error</type>
        <source>VisualStudio</source>
        <description>End package load [Visual Studio Explorers and Designers Package]</description>
        <guid>{8D8529D3-625D-4496-8354-3DAD630ECC1B}</guid>
        <hr>80004003 - E_POINTER</hr>
        <errorinfo>Object reference not set to an instance of an object.</errorinfo>
      </entry>

    Tuesday, January 07, 2014 6:50 PM
  • Hi,

    I moved this thread to Visual Studio Setup and Installation forum for better response.

    Best regards,


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place.
    Click HERE to participate the survey.

    Wednesday, January 08, 2014 8:37 AM
  • Hi,

    I checked your log. And found many error messages. But most of them is "Signature specified is zero-sized. (Exception from HRESULT: 0x80131237)".

    About the error, I suspect the installation of .Net framework may have corrupted.

    Please use the .NET Framework Setup Verification Tool to verify the installation state of one or more versions of the .NET Framework
    Download from :
    http://blogs.msdn.com/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer-Components-PostAttachments/00-08-99-90-04/netfx_5F00_setupverifier_5F00_new.zip
    If the verification tool finds any issues, there is a .NET Framework Repair Tool that can be found at the following locations:
    http://support.microsoft.com/kb/2698555
    More information is in the blog at the following locations.
    http://blogs.msdn.com/b/astebner/archive/2008/10/13/8999004.aspx

    If the repair tool can't solve it, please upload the verification log to https://skydrive.live.com/ and share the link here.

    Regards.


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place.
    Click HERE to participate the survey.

    Thursday, January 09, 2014 1:52 AM
    Moderator
  • Hi,

    Thanks for the response. I tried running the .NET Framework Setup Verification Tool to verify the installation state.No issues were found.Have uploaded the verification log in the link:

    https://skydrive.live.com/?cid=8d1d3faae72d37b0&id=8D1D3FAAE72D37B0!107&ithint=file,.txt&authkey=!ANtOayZxSNhBeXU

    Do I need to delete the .NET references (previous installations) from the registry?

    Thanks!


    • Edited by M Bishoyi Thursday, January 09, 2014 3:58 PM
    Thursday, January 09, 2014 3:57 PM
  • Hi,

    Please check if you have opened “.NET Framework 4.5 Advanced Services”.

    “Control Panel”->”Programs”->”Turn Windows features on or off” and open “.NET Framework 4.5 Advanced Services”.

    If you have, please upload the latest ActivityLog.xml to https://skydrive.live.com/ and share the link here.

    Regards.


    We are trying to better understand customer views on social support experience, so your participation in this interview project would be greatly appreciated if you have time. Thanks for helping make community forums a great place.
    Click HERE to participate the survey.

    Monday, January 13, 2014 7:47 AM
    Moderator
  • Hi,

    Thanks for the response.I had to completely clean, refresh my system with a new registry set up,as some of the other applications also stopped functioning. After the complete cleanup, I reinstalled all the softwares from scratch.So not facing any issues anymore.

    Regards,

    Mitali

    Tuesday, January 14, 2014 9:29 PM