locked
tfs 2008 sp1 - fatal error during install

    Question

  • Any one else encounter this error when trying to upgrade TFS 2008 to TFS 2008 sp1?   I would attach the complete log file but the msdn forum site keeps crashing when I attach the entire log file.

     

    1 TFS computer for source control / share point / sql (install bombs on this machine)

    1 TFS computer for build agent

     

    (HotIron::CBaseMspInstaller::Install) PerformMsiOperation returned 0x643
    [9/10/2008, 15:29:40] (HotIron::CompositeInstaller::Install) Composite Installer is reporting 0x80070643 - Fatal error during installation.

     

    Win2003 SP2

    Sql2005 SP2

     

    thanks

     

     

     

     

    Wednesday, September 10, 2008 3:53 PM

Answers

  •  

    Hi skmcfadden,

     

    So, the problem appears to be that you are running in an unsupported scenario. Specifically, running SP while using the service account. You will need to use a different admin account.

     

    I hope this helps,

     

    --Aaron

    Monday, September 15, 2008 2:52 PM
    Moderator

All replies

  • Hi Skmcfadden,

     

    Can you e-mail me the log files at

     

    ablock[~~at~~]microsoft[~~dotty~~]com

    where "[~~at~~]" ="@" and "[~~dotty~~]" = "."

     

    Thanks!

     

    --Aaron

    Friday, September 12, 2008 1:56 PM
    Moderator
  • On the way...

     

     

    thanks!

     

     

    Friday, September 12, 2008 7:17 PM
  •  

    Hi skmcfadden,

     

    So, the problem appears to be that you are running in an unsupported scenario. Specifically, running SP while using the service account. You will need to use a different admin account.

     

    I hope this helps,

     

    --Aaron

    Monday, September 15, 2008 2:52 PM
    Moderator
  • That fixed it.  Live and learn.

     

    thanks!

     

     

     

    Monday, September 15, 2008 4:19 PM
  • I have the same Problem installing the SP1. I receive the error:

    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::CMspExternalUiHandler::UiHandler) Returning IDOK. INSTALLMESSAGE_ACTIONSTART [Action 15:13:17: CA_AddLogonServicePrivilege_x86_enu.3643236F_FC70_11D3_A536_0090278A1BB8. ]
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::PerformMsiOperation) Patch (TFS90sp1-KB949786.msp) install failed on product (Microsoft Visual Studio 2008 Team Foundation Server Build - ENU). Msi Log: Microsoft Visual Studio 2008 Team Foundation Server Service Pack 1_20081103_141252479-Msi0.txt
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::PerformMsiOperation) MsiApplyMultiplePatches returned 0x643
    [11/3/2008, 14:13:17] Entering Function: HotIron::MspInstallerT > > > >::Rollback...
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::Rollback) exiting function/method
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::Rollback)
    [11/3/2008, 14:13:17] Action complete. Log File: C:\DOCUME~1\PAGANI~1.POS\LOCALS~1\Temp\Microsoft Visual Studio 2008 Team Foundation Server Service Pack 1_20081103_141252479-Msi0.txt
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::PerformMsiOperation) exiting function/method
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::MspInstallerT<class ATL::CPathT<class ATL::CStringT<unsigned short,class ATL::StrTraitATL<unsigned short,class ATL::ChTraitsCRT<unsigned short> > > > >::PerformMsiOperation) failed and rolled back
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::CBaseMspInstaller::Install) PerformMsiOperation returned 0x643
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::CBaseMspInstaller::Install) exiting function/method
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::CBaseMspInstaller::Install) PerformMsiOperation returned 0x643
    [11/3/2008, 14:13:17] (HotIron::CompositeInstaller::Install) Composite Installer is reporting 0x80070643 - Fatal error during installation.

    >>Hi skmcfadden,

    >>So, the problem appears to be that you are running in an unsupported scenario. Specifically, running SP while using the service account. You will need to use a different admin account.

    >>I hope this helps,

    I log on to the TFS Machine (Single Server Setup, TFS and Build on same machine) with my domain account which is in a AD Group that is in the Administrator Group on this machine.
    The TFS Services (TFS, TFSRepo) are running as AD Service Accounts with the accurate rights on the machine.
    What account should I use to log in to install SP1 for TFS?



     

    Tuesday, November 04, 2008 7:59 AM
  • My problem, was that "someone" had taken my sysadmin permissions for reporting services away . The update completed successfully once I had my permissions reinstated. It wasn't sufficient that my domain user was also a local administrator.
    So the solution would be to run the SP1 setup using the account of someone that has sysadmin permissions for reporting services.

    To check wether you have sysadmin permissions for reporting services:
    (Note: I am running the German version of the client, so I am not sure of the translations)
    1. In SQL Management Studio in Object Explorer, connect to the Reporting Services of your TFS Installation
    2. Right Click the Server and select "Properties"
    3. In the left pain select "Permissions"

    I hope this helps anybody else that receives this error message.

    Sean
    Friday, October 09, 2009 9:42 AM